Voetenbad

Een dag is voor een kind vaak heel intensief.
Bij gevoelige kinderen kunnen de indrukken van de dag echt in hun lijfje gaan zitten. Niet alleen op de dagen dat ze naar school gaan maar ook in het weekend. Wanneer kinderen bijvoorbeeld op zaterdag naar de sport gaan dan kunnen ze dit als heel intensief ervaren. Zowel bij verlies als winnen komen veel emoties aan de orde. Een voetbad is voor een kind dan een heel mooie manier om echt even los te komen van de indrukken van de dag.

Er zal minder onrust in het lijfje ontstaan doordat het kind via het voetbad uitgenodigd wordt om zijn emoties los te laten.
Als het kind met alle indrukken van de dag zijn bedje in gaat, kan het de nieuwe dag starten met een lijfje dat nog vol is met de energie van die dag ervoor of zelf verder terug. Een gevoelig kind kan hierdoor onrustig worden.
Dit kan zich onder andere uiten in snel boos worden, bedplassen, huilen en niet weten waarom, en buikpijn.
De oplossing voor een gevoelig kind kan een voetbad zijn voor het slapen gaan. Een voetbad met oerzeezout, een hoofdolie,
eventueel wat gemberpoeder en lauwwarm water met neutrale badolie is een goede ontlading van spanning, onrust en overtollige energie. Hoofdoliën zoals citroen, mandarijn, limoen, jeneverbes, lavendel zijn de meest geschikte oliën voor in een voetbad. deze hebben letterlijk een verfrissende uitwerking op het hoofd. Jongens geven veel en vaak de voorkeur aan mandarijnolie. Het voetbad kan een onderdeel worden van het avondritueel.

Het kind kan even een boekje lezen als hij met zijn voeten in het voetbad zit of je kunt een verhaal vertellen.
Naar muziek of een vertel cd luisteren kan natuurlijk ook. Dit brengt rust en geeft hem een vast punt om de dag los te laten.
Als een kind een drukke dag heeft gehad en je merkt als ouder dat hij erin blijft hangen laat hem dan vertellen over zijn dag vanaf het punt dat hij wakker werd tot het moment dat hij met zijn voeten in het voetbad zit. Op deze manier loop je met je kind de dag door en komt hij er los van. Dit geeft rust en ruimte in zijn hoofd.